17. 5. 2013

ako na kasel



Kašleme a kašleme,mohou za to alergie i výkyvy počasí...

Jak rychle vyléčit kašel
Nejrychleji kašel dokázal vyléčit římský císař Caligula – neustále kašlajícímu malému příbuznému usekl hlavu s dovětkem: „A už nekašle!" Tak o takovou léčbu zajisté nikdo nestojí, sáhneme tedy k léty osvědčeným prostředkům, které se dost často nalézají přímo v naší kuchyni.

Často se stává, že nám rýma takzvaně spadne na průdušky a promění se v úporný kašel. Než ale začneme s domácí léčbou, musíme v první řadě určit o jaký kašel se jedná. Obecně však platí, že nezlepší-li se kašel do pěti dnů měli bychom vyhledat lékaře.

Suchý kašel
Suchý dráždivý kašel může být reakcí na nějaké podráždění, ale nejspíš se jedná o průvodní příznak onemocnění dýchacích cest. Snažíme se klidnit dráždivost centra pro kašel a léčit zánět. Vlhký kašel
Vlhký kašel netlumíme, je třeba, aby se odkašláváním hlen v dýchacích cestách uvolňoval a odcházel a snažíme se snižovat jeho viskozitu.

Léčivé byliny proti kašli
Divizna – obsahuje hlavně saponiny, třísloviny, sliz a flavonoidy. Sliz vytváří na sliznici ochranný povlak, který ji chrání před vysušením a drážděním, saponiny a flavonoidy napomáhají rozpouštění hlenů.
Plicník – obsahuje saponiny, které usnadňují odkašlávání, slizy a třísloviny s dezinfekčními vlastnostmi. Sléz - má protizánětlivé účinky, podporuje uvolňování hlenů.
Jitrocel – chrání sliznice, mírní dráždění ke kašli, rozpouští hleny, brzdí rozmnožování bakterií a působí protizánětlivě. Podobně působí podběl, mateřídouška a proskurník. Také lipový květ a květ bezu černého, které navíc podporují pocení.
Z kuchyňských prostředků kašel léčí cibule, česnek a křen.


Bylinné čaje proti kašli

Bylinné čaje (nálevy, odvary) napomáhají léčbě kašle i ostatních příznaků nachlazení. Zejména ty, které obsahují silice, saponiny a slizy. Můžeme připravit čaje ze všech výše uvedených léčivých bylin. Např.:
-Mateřídouškový čaj
Svaříme čtvrt litru vody s vrchovatou lžící mateřídoušky. Přecedíme a podáváme teplý s medem a citronem.
-Jitrocelový čaj
Lžičku rozdrobeného sušeného jitrocele (lze i čerstvý) zalijeme šálkem vroucí vody a 10 minut louhujeme.
-Bezinkový čaj
2 vrchovaté polévkové lžíce sušených květů zalijeme čtvrt litrem vroucí vody. Podáváme teplé, oslazené medem.
-Lipový čaj
Připravujeme stejně jako bezinkový čaj. Máme-li oba druhy, můžeme je dávat půl na půl.
-Cibulový čaj
Cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a poté nechat 20 minut vylouhovat. Podáváme vlažné, můžeme i přihřát.


Sirupy proti kašli
Z některých čerstvých bylin, z cibule nebo z křenu můžeme připravit účinný sirup, který podáváme po lžičkách. Například:
- Cibulový sirup
Nakrájíme nadrobno dvě cibule, vložíme je do džbánku nebo hrnečku, prosypeme krystalovým cukrem, přidáme med, zakryjeme talířkem a necháme odstát pár hodin – tedy tak dlouho, až vznikne dostatečné množství sirupu. Cibuli stlačujeme lžící, aby co nejvíce pustila. Užíváme několikrát denně po lžičkách.
-Jitrocelový sirup
Od jara sbíráme na čistých místech jitrocele kopinatého, nejúčinnější je celá rostlina i s kořínky, ale můžeme jen lístky. Propláchneme, posekáme a vkládáme do větší nádoby, kde je prosypáváme přírodním cukrem a medem. Vrstvy střídáme. Přidáváme i několik týdnů a vždy upěchujeme. Sklenici zakrýváme víkem nebo mikrotenovou fólií, kterou připevníme gumičkou. Po několika týdnech scedíme sirup přes plastové sítko, necháme důkladně vykapat. Nalijeme do vyvařených uzavíratelných skleniček například od marmelád a zavaříme. Tento sirup podáváme 3x denně nejen při kašli, ale i při vleklém zánětu průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest.

Léčba dětí
Malým dětem pomáhá, když plátěný hadřík napustíme olejíčkem, který koupíme v lékárně nebo použijeme za studena listovaný olivový olej, přiložíme ho na hrudník v oblasti průdušek, přes něj položíme mikrotenovou fólii a převážeme teplým šátkem tak, aby dítě netlačil uzel. Necháme přes noc. Má-li dítě navíc teplotu, přiložíme mu stejným způsobem na hrudník měkký tvaroh.

Léčba mužů
-Křenová kúra
Křen obsahuje silice, jež rozpouštějí usazené hleny v nosních dutinách i v průduškách.
Křen na jemno nastrouháme a vdechujeme jeho štiplavou vůni, až nám tečnou slzy. Jíme ho syrový ke všemu možnému, přidáváme do pomazánek anebo ho smícháme s medem a jíme po lžičkách.
-Koktejl proti kašli
Ohřejeme a smícháme 1:1 mléko s vincentkou, přidáme odlivku rumu, 1 lžíci medu a 1 lžíci cibulového nebo jitrocelového sirupu. Pijeme na noc.
-Česnek a cibule
Připravujeme jídla, která obsahují velké dávky syrového česneku a cibule. Vhodná je česnečka, česneková pomazánka, tlačenka s cibulí, chleba se sádlem a pokrájenou cibulí apod.

Zdroj : Prostě zdraví.cz

Žiadne komentáre: