3. 4. 2012

Pirôžky

1kg polohrubá múka; 3PL kryštálový cukor; 2 vajcia; 1 žĺtok; 2dcl olej; 5dcl vlažné mlieko; 2 kocky droždia; 1 vanilínový cukor; 1KL soľ; 0,5dcl tuzemský um; ½ bal. prášok do pečiva
V teple necháme kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, A vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Ja osobne to robím na dvakrát, lebo by sa mi nezmestilo celé cesto na stôl ;). S cestom sa pracuje dobre, nemusíte príliš podsýpať. Vyvaľkané cesto si nakrájame nožom na štvorce 7×7 cm. Aj keby ste si mysleli že je to málo, tak nie je. Pirôžky ešte pri smažení naberú objem! Naplníme plnkami podľa chuti. Môžete použiť aj rôzne typy džemu, ale ja som použila makovo lekvárovú, a orechovú plnku. Tieto plnky sme už robili na Valašské frgále, takže tam si ich prípravu môžete pozrieť. Ale naspäť k plneniu. Na každý štvorec dáme lyžicu plnky, štvorec prehneme cez polovicu, utlačíme okraje aby nám plnka pri smažené nevytiekla, a šúľaním vytvarujeme pirôžtek. Pirôžky necháme 10 min podkysnúť, A na rozpálenom oleji smažíme, Z oboch strán do zlatova. zdroj: http://www.receptiky.sk/pirozky/

Žiadne komentáre: