25. 1. 2012

Falafel (recept)



1 konzerva cícera
2 vajcia
tak odoka stúhanky
1 stredne veľká cibuľa
5 strukov cesnaku
tak odoka petržlenovej vňate
soľ, MČK, muškátový orech, rasca, koriander a cayen alebo papriku
olej na vyprážanie 
a ešte zvlášť stúhanku na obalenie






Všetko, čo sa dá nakrájať nakrájaš na drobno a cícer buď popučiš, alebo zmixuješ. Ja mám rada, keď je len popučený, lebo vtedy "je do čoho zahryznúť".
Všetko to zmiešaš, vyformuješ guličky, alebo aký tvar chceš a opražiš na oleji.


Potom si zoberieš povedzme arabský chlieb, naukladáš paradajky, listy ľadového šalátu, nakrájanú mladú cuketu, alebo šalátovú uhorku, na to dresing zo smotany a lisovaného cesnaku. Nakoniec na to dáš falafely a zroluješ a ješ.


1 komentár:

smeal povedal(a)...

pripadne dalsi recept:


na 24 kuskov

150g suchy cicer
1 sucha zemla
1 cibula
3 struciky cesnak
pol viazanicky koriandrovej vnate (kupim v obchode ocistim, nakrajam davam do mrazaku, ale pouzila som uz aj petrzlenovu vnat, aj mojho favorita zelerovu vnat)
pol PL mlety rascovec (rimsky kmin) a mlety koriander
1 a pol CL soli
cierne korenie
3 PL muky
1 CL prasku do peciva
neutralny rastlinny olej na vysmazanie

- cicer cez noc nechat namacat aby zmakol a napucal, na druhy den precedit a najemno zmixovat, zemlu namocit do studenej vody, vyzmykat, rozdrvit
- cibulu, cesnak osupat, pokrajat na drobno, koriandrovu vnat posekat, ak uz nie je posekana v mraznicke
- vsetko do jednej misy s cicerom a zemlou, pridat koreniny vsetko poriadne pomagat
- nakoniec vmiesat muku a prasok do peciva
- vygulat 24 guliek vo velkosti vlasskeho orecha
- do woku, firtezy, kastrola, panvice dat tak 5 cm oleja, rozohriat
- dat tam porciu guliek, nie uplne plnu panvicu, lebo to schladi olej a potom napiju vela oleja, smazit tak 3-4-5 minut do zlatohneda
- vybrat a nchat odkvapkat